Adviseer uw zakelijke klanten routers met failover functie

Routers met een failover functie zijn onmisbaar voor bedrijven die 100% uptime wensen. Deze routers schakelen namelijk automatisch over op een alternatieve verbinding als de hoofdverbinding uitvalt. Bijvoorbeeld naar 4G als de vaste internetlijn uitvalt. Of van SIM 1 naar SIM 2 als het netwerk te wensen overlaat.


Via deze link vindt u alle routers die automatische failover bieden. U vindt ze ook via het filter links op de homepage. Filter op 'failover/fallback' en indien u dat wenst ook op 'WiFi', 'dual SIM' of  'out of band management'.

 

Routers met failover functie: nooit meer internetstoringen

Je moet er als winkel, restaurant of tankstation niet aan denken dat er niet meer gepind kan worden. Steeds minder mensen hebben geld op zak om hun boodschappen, etentje of volle tank mee te kunnen betalen.

En nu vrijwel iedereen in de cloud werkt, is het de nachtmerrie van elk bedrijf als medewerkers vanwege een storing niet bij hun bestanden kunnen. Orders worden niet meer verwerkt, boekingen kunnen niet gedaan worden. Medewerkers vertrekken al snel naar huis, omdat ze daar wel internet hebben. 
 

Taxi Wegman maakte het mee: bekijk de impact van de internetstoring op hun bedrijf

Een bedrijf dat met de handen in het haar zat vanwege een internetstoring is Taxi Wegman uit Ameide. Lees hier wat de internetstoring bij Taxi Wegman voor hen betekende en hoe blij ze waren dat ze na enkele uren eindelijk weer 'up and running' waren. 
 

Hoe werken routers met failover functie?

De meeste routers met de failover functie bieden zowel internet via een vaste lijn (WAN-poort) als via 3G of 4G (simkaart). Veel routers met de failover functie bieden ook internet via WiFi (WAW) en hebben 2 SIM sloten (dual SIM).

Ze zijn zo in te stellen dat ze automatisch overschakelen op een andere internetverbinding als de hoofdverbinding uitvalt. Bijvoorbeeld naar 4G als de vaste internetlijn uitvalt. Of van SIM 1 naar SIM 2 als het netwerk te wensen overlaat. Zodra de hoofdverbinding weer functioneert, schakelen ze daar zo snel mogelijk naar terug, dit heet fallback.

Dual SIM voor een nog betrouwbaardere ontvangst

De internetverbinding kan ook uitvallen door een slecht netwerk. In dat geval biedt een router met dual SIM uitkomst. U kunt hem namelijk instellen om dit te doen:
  • Overschakelen naar een andere provider zodra het netwerk uitvalt.
  • Wisselen van SIM 1 naar SIM 2 als het datategoed op SIM 1 op is. 
Er zijn ook routers die 4 simkaarten ondersteunen, dat is handig als uw klant veel moet overschakelen, bijvoorbeeld bij internationaal transport.

​Sommige routers met de failover functie kunnen alleen van netwerk veranderen (overschakelen naar een andere SIM) en niet van internetverbinding.

Te gebruiken als hoofdrouter of als noodrouter

Routers met een failover functie zijn als hoofdrouter of als noodrouter te gebruiken. Wanneer ze als hoofdrouter gebruikt worden, is er geen andere router nodig. De router voldoet op alle punten aan de wensen van de klant en voorziet het bedrijf van internet, beveiligde verbindingen, WiFi en eventuele andere opties.

Wanneer routers met failover functie als noodrouter gebruikt worden, zijn ze gekoppeld aan de hoofdrouter en staan ze er bijvoorbeeld 'voor'. Dit kan handig zijn als de hoofdrouter beter aan de wensen van de klant voldoet en bijvoorbeeld meer LAN-poorten of VPN-verbindingen heeft dan de router met failover functie. De noodrouter komt in dit geval alleen in actie als de hoofdverbinding uitvalt en hij een alternatieve verbinding moet maken.

 

Out of band management: uw hoofdrouter altijd bereikbaar en beheerbaar

Als u een router met out of band management aan uw hoofdrouter koppelt, blijft uw hoofdrouter bereikbaar en beheerbaar, ook als er bijvoorbeeld een configuratiefout gemaakt is en hij niet meer functioneert.

Out of band management via de Cradlepoint CBA850

De Cradlepoint CBA850 is een router van Capestone die out of band management biedt. Bij dit apparaat gaat dat op deze manier: als u de CBA850 en de hoofdrouter via hun seriële poorten aan elkaar verbonden heeft, kunt u via deze verbinding altijd 'in' de hoofdrouter komen en het probleem oplossen. Ook als u zich op honderden kilometers van uw routers bevindt. Via het cloud management platform van de CBA850 kunt u de hoofdrouter dan namelijk op afstand bedienen.