4G / 5G voor maritieme sector

Steeds meer nationale- en internationale ondernemingen vanuit de maritieme sector kiezen een 4G LTE / 5G oplossing voor hun primaire- of secundaire internetverbinding ten behoeve van bedrijfskritische IT-netwerken of WiFi voor de crew.

Maar wat zijn nu de beste routers voor draadloos internet op een schip? Dat hangt af van de wensen van de gebruiker. In dit artikel vertellen we hoe u de juiste router kunt vinden voor mobiel internet en WiFi op zee.

 Capestone is distributeur en levert aan system integrators, installateurs en telecom- & IT resellers. Bent u een particulier en wilt u een WiFi router voor uw boot kopen? Neem dan contact met ons op, we verwijzen u graag door naar een van onze resellers.
4G / 5G router kiezen voor internet aan boord

Bij het kiezen van een 4G / 5G router oplossing voor primaire internet connectiviteit en WiFi aan boord van een boot, kunt u de volgende vragen stellen:

 1. Met welke devices wilt u op internet (bijv. laptops, tablets, smartphone, camera, kaartplotter)? 
 2. Met hoeveel apparaten wilt u tegelijkertijd online? 
 3. Wilt u een gescheiden netwerk voor "Business" en "Crew"?
 4. Welke SIM-kaart moet er geleverd worden? Is dat voor Nederland, Europa of Wereldwijd?
 5. Moet de router ook geschikt zijn voor satelliet verbindingen?
 6. Wilt u ook apparaten zonder WiFi ontvangers verbinden met het internet? Bijvoorbeeld pc’s of kaartplotters. 
 7. Wilt u kunnen besparen op datagebruik door gebruik te maken van openbare WiFi netwerken indien deze beschikbaar zijn?
 8. Wilt u het schip of boot kunnen lokaliseren middels GPS?
 9. Wilt u de router(s) op afstand kunnen beheren? Bijvoorbeeld aanpassingen doen of een software update uitvoeren?

Internet op boot of schip: uitgebreidere wensen en eisen

Bij uitgebreidere wensen voor internet voor schepen inventariseert u eerst welke wensen er allemaal zijn. We leggen hieronder de meest voorkomende wensen en de daarbij benodigde eigenschappen van de 4G / 5G router uit.  

Niet-WiFi apparaten op internet? Kies een 4G / 5G router met LAN poorten

Zijn er apparaten die geen ingebouwde WiFi ontvanger hebben, zoals pc’s of ingebouwde apparaten? Deze kunnen dan voornamelijk aangesloten worden op het internet via een router met 1 of meerdere LAN-poorten. Via een LAN kabel wordt het apparaat zoals een PC of workstation dan aangesloten met internet via de 4G / 5G verbinding.

Besparen op datagebruik? Kies een 4G / 5G router met WiFi as WAN (WAW)

WiFi as WAN betekent dat de router ook WiFi kan ontvangen en niet alleen uitzenden. Dit kan handig zijn om gebruik te maken van bestaande – gratis – netwerken zodra die beschikbaar zijn, bijvoorbeeld in de haven of nabij de wal. Dit kan een forse besparing op het datagebruik opleveren. 

Maximale 4G / 5G internet redundancy? Kies een router met meerdere SIM-kaarten

Zijn de vereiste aan de mobiele 4G / 5G dataverbinding bedrijfskritisch? Kies dan voor een dual-SIM router. Is er ook nog veel bandbreedte vereist? Bekijk dan een router met 4 SIM-kaarten sloten of zelfs 8 SIM-kaart sloten. Dit betekent dat er twee, vier of acht simkaarten in de router passen welke o.a. de volgende voordelen kan bieden;

 • Overschakelen naar een andere provider zodra het netwerk slechter wordt of geheel uitvalt.
 • Wisselen van SIM 1 naar SIM 2 als het datategoed op SIM 1 op is.
 • Load balancing van dataverkeer
 • Het koppelen van meerdere 4G-verbindingen tot één enkele supersnelle gecombineerde datastroom dankzij zogenaamde "bonding" technologie.

Weten waar de boot is? Kies een 4G / 5G router met GPS

Een router met GPS zorgt ervoor dat een boot altijd te lokaliseren is middels het GPS/Glonass satellietnetwerk. Dit is met name interessant voor de binnenvaart, zeevaart en bedrijven die boten verhuren. Ook komt GPS van pas bij het opsporen van assets in geval van diefstal.

Op afstand instellen en beheren van de router? Kies een 4G / 5G router met een cloud management systeem

Tegenwoordig worden nagenoeg alle routers standaard geleverd met een cloud management systeem van de fabrikant of leverancier. Met een cloud management systeem kunnen routers remote ingesteld worden en firmware updates doorgevoerd worden. Ook biedt dit de mogelijkheid om bijvoorbeeld het dataverbruik te beheren of te limiteren.


Wat zijn de best passende 4G / 5G router oplossingen voor de Maritieme sector?

De maritieme sector vindt steeds vaker haar weg naar mobiele router oplossingen als back-up voor de satelliet verbinding of zelfs als primaire internetverbinding voor zowel bedrijfskritische business netwerken als voor WiFi voor de crew. Welke 4G routers worden doorgaans toegepast in deze situaties? Hieronder een kort overzicht met populaire maritieme 4G routers per toepassing;

Binnenvaart (Nederland):
Bedrijven uit de binnenvaart kiezen vaak voor de 4G routers Cradlepoint IBR900, de Teltonika RUT955 of de Peplink BR1 Mini aangevuld met een 4G boot antenne en een Echt Onbeperkt NL data abonnement.

Of voor de 5G routers: de Cradlepoint R1900, de Peplink HD2 MBX en de Peplink HD4 MBX aangevuld met een 4G antenne en Echt Onbeperkt NL data abonnement.

Zeevaart (Europa):
Bedrijven die actief zijn op zee binnen de EU kiezen vaak voor de combinatie van Cradlepoint IBR1700 of Peplink Max HD2 IP67 aangevuld met een 4G boot antenne en een Echt Onbeperkt EU data abonnement.

Of voor de 5G routers: de Cradlepoint R1900, de Peplink HD2 MBX en de Peplink HD4 MBX aangevuld met een 4G antenne en Echt Onbeperkt NL data abonnement.

Zeevaart (World):
Bedrijven die actief zijn op zee - WERELDWIJD - kiezen vaak voor de combinatie van Sierra Wireless MP70 of de Peplink MAX HD2 LTEA IP67 (Worldwide) aangevuld met een 4G boot antenne en een 4G World data abonnement.

 

Gebruik onze categorisering uw 4G / 5G oplossing te vinden

Op onze website kunt u navigeren naar 4G routers voor voertuigen en 5G routers voor voertuigen, de benodigde 4G / 5G data abonnementen in prepaid en postpaid variant en natuurlijk de 4G / 5G antennes specifiek voor de maritieme sector. U kunt ook altijd vrijblijvend contact opnemen met onze sales engineers via 085-1110838.


Internet voor pleziervaart en watersporters: advies in de meest voorkomende gevallen

In de praktijk hebben de meeste watersporters op de Nederlandse binnenwateren ruim voldoende aan een WiFi router die 32 apparaten tegelijkertijd met het internet kan verbinden. Een aantal populaire routers zijn;
 


4G op het water en op zee

4G / 5G antenne voor een betere ontvangst

Met een goede 4G / 5G antenne op de boot erbij is de internetoplossing voor de meeste watersporters compleet. Zo’n buitenantenne vangt het signaal namelijk beter op dan de ingebouwde of meegeleverde antenne van de router. De router staat vaak in de kajuit, waardoor het signaal verzwakt binnenkomt.

Om de hoogste snelheid te behalen bij de gekozen router bieden MiMo antennes de beste oplossing.
LET OP: alleen mogelijk bij routers met 2 externe antenne aansluitingen.

WiFi antenne voor op de boot

Dient er niet alleen WiFi te zijn in de kajuit of de plaats waar de router staat, maar ook op het dek bijvoorbeeld, dan is een WiFi antenne onmisbaar. Zonder antenne komt het signaal verzwakt buiten aan. Met de antenne komt het vanuit de router via de antennekabels naar buiten, waar het door de antenne verder gestuurd wordt.
 
Andersom kan de WiFi antenne er ook voor zorgen dat het WiFi signaal van een openbaar netwerk versterkt in de kajuit aankomt. LET OP: alleen mogelijk bij routers met een of meer externe WiFi antenne aansluitingen.